Burgerweeshuis te Amsterdam


Burgerweeshuis te Amsterdam
  • Locatie Amsterdam
  • BVO 5.800
  • Functie Kantoor
  • Opgeleverd Opgeleverd (2017)
  • Bijzonderheden Modulaire opzet 14 paviljoens met BRN20 naregelingen voorzien van Bluetooth oplossing

Projectbeschrijving

Het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad in Amsterdam-Zuid werd in 1959-1960 gebouwd door Aldo van Eyck en is het eerste voorbeeld van het structuralisme.
Aldo van Eyck verwierf ermee veel aanzien in binnen- en buitenland. Het gebouw is opgebouwd uit 14 paviljoens die uit modules van 3,36 x 3,36 m2 opgebouwd zijn. 
Van Eyck liet zich leiden door het motto: “een kleine wereld in een grote, een grote wereld in een kleine, een huis als een stad, een stad als een huis, een thuis voor kinderen”.

Oorspronkelijk gebouwd als opvang voor weeskinderen heeft het gebouw door de jaren heen vele andere functies en derhalve andere bewoners gekend.
Bijna onvoorstelbaar dat het gebouw, in 2014 toegevoegd aan de lijst van Rijksmonumenten, ooit op de nominatie stond om gesloopt te worden.
Gelukkig was hier veel weerstand tegen en is het gebouw behouden gebleven voor de toekomst. De nieuwe eigenaren willen het gebouw nieuw 
leven inblazen door er bijzondere en aangename werkplekken te creëren. Het gebouwencomplex bestaat uit 328 kleine eenheden die verbonden met elkaar diverse paviljoens vormen (verblijfsruimten)
en leent zich uitstekend voor multi-tenent verhuur. Maar alvorens het zover is moet er nog wel heel wat gebeuren.
Door leegstand en vele functiewijzigingen is het gebouw en de installaties behoorlijk verpauperd. De installaties moeten geheel worden vervangen en tegemoet komen aan het toekomstig gebruik.
Het gebouw zal zoveel mogelijk weer in oorspronkelijke staat worden hersteld.

 

Terug naar boven